sunnuntai 11. elokuuta 2013

Syyskesän satoa


Kesä alkaa olla loppusuoralla, ja sillon tällöin voi jo aistia syksyn lähestyvän. Illat pimenevät ja viilenevät. Olenkin laittanut lyhtyjä taas esille, jotta voi illan hämärtyessä sytyttää niihin kynttilät. Pitäisi korvata muutama parhaat päivänsä nähnyt kesäkukka syksyisillä krysanteemeilla ja koristekaaleilla.
Omenat alkavat kypsyä, ja olenkin saanut jo syksyn ensimmäisen omenapaistoksen oman pihan omenoista.
Oma pieni puutarha alkaa myös vihdoin antaa satoa. Yrtit ovat kasvaneet, joten niitä voi nyt reilusti lisätä miltei joka ruokaan.

Rosmariini ja timjami viihtyvät vielä ulkona, mutta basilika ja 
sitruunamelissa ovat muuttaneet sisälle, sateilta suojaan.


Vihreät pavut ovat alkaneet antaa mukavasti satoa, ja avomaankurkut kukkivat lupaavasti (toivottavasti vielä ehtivät), salaateissa on menossa toinen kierros ja lehtipersilja on villiintynyt siihen malliin, ettei salvialla ja punamangoldilla ole juurikaan toivoa.




Juhannuksena saamani valkoisen mansikan taimet ovat nyt vasta alkaneet kukkia. 
Taitaa kuitenkin mansikat jäädä tämän kesän osalta haaveeksi.



Luomua omasta maasta :)

Iltapalan rakensin papujen ympärille. Siispä illalla nautimme lämmintä papusalaattia, hummusta, currymaustettuja broilerin koipipaloja, ja naan leipää.



HUMMUS

1 prk kikherneitä
1 valkosipulin kynsi
2 rkl vettä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl taihinia (seesamitahnaa)
ripaus cayennepippuria
suolaa

PINNALLE
oliiviöljyä
paprikajauhetta

Valuta ja huuhtele kikherneet. Laita kulhoon ja paloittele sekaan valkosipulin kynsi. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää muut aineet, ja sekoita hyvin sauvasekoittimella vielä lopuksi. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. Valuta lopuksi pinnalle oliiviöljyä, ja lisää halutessasi pinnalle vielä paprikajauhetta.



LÄMMIN PAPUSALAATTI

250g (noin kourallinen) tuoreita vihreitä papuja
1 ruukku salaattia
1 dl pinjansiemeniä
50g voita
oliiviöljyä
vaaleaa balsamicosiirappia
suolaa

Katko pavuista varsien kannat irti, ja keitä suolalla maustetussa vedessä 5 min. Valuta ja laita heti kylmään veteen odottamaan. Laita salaatinlehdet kulhoon, ja mausta oliiviöljyllä, suolalla, ja balsamicosiirapilla.
Paahda pinjansiemeniä kuumalla kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää voi pannulle, ja heti perään valutetut pavut. Kääntele papuja hetki pannulla. Lisää pavut ja pinjansiemenet salaatin joukkoon, ja tarjoile.


Tämä papusalaatti oli niin maistuvaa, että taidan ensi kesänä istuttaa yhden laatikon täyteen näitä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti